کرمان آیدکس ۲۰۲۴ در ایستگاه پایانی؛ بنیانی نو برای توسعه کرمان

کرمان از روز ۲۴ تا ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ میزبان دومین دوره از این همایش‌ها با نام کرمان آیدکس ۲۰۲۴ بود.
همایشی که به همت اتاق بازرگانی کرمان و هم افزایی مدیریت ارشد استان، دستگاه های اجرایی، بخش خصوصی و سرمایه گذاران، ۳۰۰ میهمان از اقصی نقاط ایران و نمایندگان و سفرای ۱۶ کشور جهان را میزبانی می کرد.
طبق هدف گذاری و امور اجرایی، این همایش علاوه بر برپایی نمایشگاه فرصت های سرمایه گذاری و ۲۳ پنل تخصصی سعی در برقراری ارتباط دوسویه در رایزنی رودرروی مسئولان دولت، بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، به دنبال ایجاد و اصلاح ساختار فکری و ذهنی سرمایه‌گذاری بود تا ضمن استفاده از ظرفیت‌های بی نظیر اقتصادی، صنعتی، معدنی، کشاورزی، گردشگری و تجاری کرمان بتواند در ادامه عزت‌، اقتدار و اقتصاد شکوفا را در سال «جهش تولید با مشارکت مردم» برای اهالی دیار کریمان و کشور عزیزمان ایران به ارمغان بیاورد.
کرمان آیدکس چه دستاوردهایی داشت؟
مسئولان می گویند که همایش فرصت های سرمایه گذاری کرمان آیدکس ۲۰۲۴ با ارائه ۲۰۰ همت پروژه سرمایه گذاری در قالب ۲۵۰ پروژه و همچنین ۴۰۰ همت پروژه های شرکت های توسعه ای استان، در مجموع ۶۰۰ پروژه به ارزش ۶۰۰ هزار میلیارد تومان را برای عملیاتی شدن آماده سازی کرده است.
در واقع سرمایه گذاری و اشتغال ۲ روی یک سکه هستند و به طور قطع اجرای ۶۰۰ همت پروژه ای که همایش کرمان آیدکس ۲۰۲۴ به مرحله اجرایی شدن رسانده، می‌تواند شاه کلید تبدیل فرصت های بی نظیر دیار کریمان برای خلق ثروت و رشد اقتصادی این استان باشد و این یک حقیقت است که برکات اجرای این پروژه ها در صورت عملیاتی شدن، در سفره و زندگی مردم مشاهده می‌شود.
شاهراهی که به رفاه اجتماعی، تولید، خلق ثروت و رفع مسائل و چالش های اقتصادی استان کرمان و کشور می‌انجامد راهی میانبر در مسیر توسعه یافتگی خواهد بود، اقدامی ارزشمند که در همایش کرمان آیدکس توسط اتاق بازرگانی کرمان طی چهار روز گذشته، رنگ اجرایی به خود گرفته است.
جزییات معرفی بیش از ۶۰۰ همت فرصت سرمایه گذاری
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان در آیین اختتامیه همایش کرمان آیدکس ۲۰۲۴ گفت: مطالعات ۶۰۰ فرصت سرمایه گذاری در مجموع به ارزش بیش از ۶۰۰ هزار میلیارد تومان در این همایش مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.
آرش علوی افزود: در خصوص اجرای این فرصت ها با متقاضیان سرمایه گذاری که در همایش کرمان آیذکس حضور یافتند به جمع بندی رسیدیم.
وی با اشاره به نقش اجرای این پروژه ها در توسعه کرمان تصریح کرد: توسعه فکری یکی دیگر از اهداف این همایش بود که پرداختن به این حوزه به زیربنای فعالیت‌های توسعه اقتصادی استان کرمان تبدیل خواهد شد.
امام جمعه:حضور گسترده و معنادار بود
حجت الاسلام والمسلمین حسن علیدادی سلیمانی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمان نیز در این گفت: این استان پهناور نیاز به پیشرفت دارد و فقط توسعه مطرح نیست بلکه استان باید در تمامی زمینه ها شمال، جنوب، شرق، غرب و همه بخش ها حرفی برای گفتن داشته باشد که این همایش فرصتی است تا به پیشرفت مطلوب برساند.
وی افزود: این رویداد ذهن ها و فکرها را به سمت استفاده و همسویی از همه امکانات استان برای زمینه سازی سرمایه گذاری رشد و توسعه فراهم می کند.
حجت الاسلام علیدادی سلیمانی اظهار داشت: این همایش زمانی مطلوب خواهد بود، رویکرد یاد شده ذهن خواص کشور و استان را به این مجموعه معطوف خواهد داشت و موقعی به مقطع مطلوب نزدیک می شود که در عمل اتفاقی بیفتد.
امام جمعه کرمان گفت: حضور گسترده، پررنگ و معنادار مجموعه های مختلف و نخبگان رویکرد این روزهای همایش کرمان آیدکس را به عملکردی برای پیشرفت، رشد و توسعه استان تبدیل می کند تا مردم در صحنه عمل نتیجه آن را ببینند.
مشارکت نمایندگان ۱۶ کشور در کرمان آیدکس
دبیر همایش کرمان آیدکس ۲۰۲۴ نیز گفت: بیش از ۶ هزار عضو اتاق بازرگانی کرمان میزبان این همایش بودند؛ دوره گذشته این موضوع مطرح شد که چرا استان کرمان با وجود فرصت ها و مزیت های سرمایه گذاری بسیار، کمتر مورد توجه سرمایه گذاران بوده است.
علی نقوی با بیان اینکه در دوره دوم گفتمان بین بخش خصوصی و حاکمیت شکل گرفت و توسعه در شرایط فعلی حائز اهمیت است افزود: دولت با وجود تمامی هزینه های خود شاید ابزاری برای توسعه نداشته باشد، باید نقش بخش خصوصی پررنگ تر شود و رویداد کرمان آیدکس نیز سعی در تقویت این حوزه داشت.
وی تصریح کرد: این رویداد با ۲۳ پنل تخصصی ناطرازی برق، ضرورت توسعه نیروهای تجدید پذیر، حرکت به سمت کشاورزی مدرن و توسعه صنایع کوچک و متوسط و گردشگری کرمان را بررسی کرد زیرا این حوزه ها هیچگاه متناسب با ظرفیت های استان توسعه پیدا نکرده و امیدواریم تحول خوبی در این حوزه صورت گیرد.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی استان کرمان با اشاره به نقش پررنگ مس و فولاد در اقتصاد استان عنوان کرد: ضرورت توسعه بنگاه های کوچک و متوسط وجود دارد، ضمن آنکه میزان ۵۰۰ عنوان فرصت سرمایه گذاری در غرفه اتاق بازرگانی در همایش کرمان آیدکس ارایه شد.
وی ادامه داد: همچنین برای نخستین بار میزبان سفرا و نمایندگانی از ۱۶ کشور دنیا بودیم، آنان با حضور در این رویداد مهمان نوازی کشور را لمس کردند، انتظار داریم این موضوع تقویت شود و میزبان مهمانان خارجی در آینده نزدیک باشیم.
نقوی گفت: استاندار کرمان در تمامی پنل ها حضور داشت که پیامی دلگرم کننده برای بخش خصوصی این استان بود؛ ضمن آنکه مدیران اجرایی را به کمک این رویداد آوردند.
کرمان آیدکس قفل چندین ساله تامین مالی پروژه‌های سرمایه گذاری را گشود
یکی از بحث های مهم و دغدغه های همایش کرمان آیدکس ۲۰۲۴ تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری در استان کرمان بود، در این خصوص بانک ها در گذشته همکاری لازم را نداشتند لذا اتاق بازرگانی کرمان با همکاری استان و سایر مسئولان راهکاری به عنوان تامین مالی از محل صندوق توسعه ملی و بازار سرمایه یافتند.
استاندار کرمان در این خصوص با اشاره به دستاوردهای همایش کرمان آیدکس گفت: صندوق توسعه ملی در این همایش برای کمک به ۲۰ پروژه مهم استان(هرکدام به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار) اعلام آمادگی کرد.
محمدمهدی فداکار اظهار داشت: برگزاری همایش فرصت بی نظیری بود که همه اصحاب اقتصاد، توسعه، ابزارهای مالی، دانش بنیان ها، گردشگری، رسانه و غیره دور هم جمع شدند که با صحبت ها، ذهنیت ها ایجاد شد و این تغییر ذهنیت افق دید و نگاه را متفاوت کرد.
وی تاکید کرد: در حوزه‌های مختلف، مباحث در قالب کمیته ها جمع بندی، در دبیرخانه همایش پیگیری و هر ۶ ماه در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی گزارش شود.
استاندار کرمان افزود: در حوزه بورس با توجه به قانون جدید تامین مالی تولید و زیرساخت که قانون محترمی است با توجه به مباحث مطرح شده در همایش از این ظرفیت در استان استفاده می شود.
وی با اشاره به ظرفیت انرژی های خورشید در استان کرمان بیان کرد: در حوزه زیرساخت ها و آماده سازی زمین برای انرژی خورشیدی تعهداتی انجام گرفته است و برای تسهیلات و مجوزها نیز اقداماتی انجام خواهد گرفت.
فداکار با اشاره به صدور مجوزهای بی نام در حوزه انرژی خورشیدی در آینده نزدیک تاکید کرد: استان کرمان بهترین ظرفیت انرژی خورشیدی را دارد و در حالی که یک هزار و ۹۰۴ همت هزینه برق می کنیم اما ۲۶ همت برق می فروشیم که باید با استفاده از این انرژی هرینه کاهش پیدا کند.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مجموعه برنامه ها برای رسیدن به رشد اقتصادی هشت درصد در سال جاری، نیازمند تجهیز منابع مالی و اگر بخواهیم تولید اتفاق بیافتد به سرمایه گذاری نیاز است.
محمدرضا پورابراهیمی افزود: ما نیاز به چهار هزار همت منابع برای رشد هشت درصدی داریم که یک هزار و ۳۰۰ همت مربوط به منابع بانکی و ۶۰۰ همت نیز مربوط به انتشار اوراق ملی است.
وی خاطرنشان کرد: تجهیز منابع مالی بر اساس جدول زمانبندی در فرصت های سرمایه گذاری هم از طریق سرمایه‌گذاری خارجی و سایر بخش ها مورد توجه قرار گیرد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در طول سال‌های اخیر سهم استان کرمان در تولید ناخالص داخلی از ۳.۲ به چهار درصد افزایش پیدا کذد که حفظ و رشد آن به فرصت های سرمایه گذاری بستگی دارد.
پورابراهیمی گفت: ما نمی توانیم تجربه شکست خورده سیاست های ارزی را انجام دهیم و فرصتی برای تجربه خطا و شکست در اقتصاد نداریم که اقداماتی برای اصلاح سیاست های ارزی انجام شد؛ در همین زمینه در اولین اقدام، تسهیل برای موضوع ارز تبادلی برای سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی انجام شده است که از ظرفیت های استان محسوب می شود.
وی تصریح کرد: ما از اصلاح سیاست های ارزی بانک مرکزی حمایت می کنیم و آن را نقطه شروعی برای اقدامات بعدی می دانیم.
آمادگی صندوق توسعه ملی برای تامین ۲۰ پروژه در کرمان
معاون صندوق توسعه ملی ایران گفت: در صورتی که صادرکنندگان کالا و خدمات به ویژه در حوزه خدمات فنی و مهندسی در مناقصات بین المللی برنده شوند برای ضمانت نامه ارزی به میزان ۱۳ درصد همکاری می کنیم.
علیرضا صالح اظهار کرد: دنبال وام مشترک با صندوق های دیگر کشورها هستیم و در این زمینه آمادگی همکاری داریم، اکنون با کشورهای همسایه، قطر، روسیه، غنا و غرب آفریقا کار می کنیم.
وی ادامه داد: از سال ۱۳۸۹ تاکنون ۱۶۰ میلیارد دلار وارد این صندوق شده و ۲۰ درصد از این منابع طبق اساس نامه به میزان ۴۰ میلیارد دلار در قالب تسهیلات به بخش خصوصی و شرکت های زیرمجموعه نهادهای عمومی پرداخت شده است.
صالح اضافه کرد: استان کرمان با ۲ میلیارد دلار استان پنجم کشور بوده و بیشترین این منابع به استان‌های بوشهر با ۱۲.۸ میلیارد دلار، خوزستان، هرمزگان و ایلام پرداخت که و به این دلیل بوده که بخش عمده تسهیلات ما در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی هزینه شده است.
وی یادآور شد: ۲۰ پروژه بالای ۵۰۰ میلیون دلاری را در استان کرمان هدف گذاری کنید هر زمان اراده کردید ظرف یک روز پس از آن جلسات با بانک های عامل برگزار و مصوبات لازم را برای پرداخت این اعتبارات دنبال می کنیم.
معاون صندوق توسعه ملی ایران گفت: ارایه خدمات و اعتبارات صندوق به حوزه نفت و گاز (حدود ۱۸ میلیارد دلار) با اجازه مجلس شورای اسلامی بوده است.
وی با تاکید بر اینکه ۲ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی تاکنون در استان کرمان هزینه شده است عنوان کرد: روی بیش از ۲ هزار مگاوات از نیروگاه های استان کرمان تسهیلات پرداخت کردیم که بخشی از این اعتبارات هنوز برنگشته و به دنبال راهکار هستیم اما اقدامات ارزشمندی انجام شده است.
صالح با اشاره به بازدید از پروژه ۲ میلیارد دلاری توسعه شرکت گهر زمین یادآور شد: مقرر شد که تیمی را با حضور استاندار کرمان و نمایندگان مجلس تشکیل دهیم تا بتوانیم این طرح را اجرا کنیم.
وی افزود: قول دادیم تا سطح تامین اعتبار یک میلیارد دلار برای تکمیل فولادسازی گهر زمین وارد میدان شویم و اگر یک میلیارد دلار سرمایه بگذاریم و سهامداران نیز همین میزان بگذارند این پروژه از ۳۰ ماه تا سه سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
معاون صندوق توسعه ملی ایران گفت: سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی که بتوانند تجهیزات کالا و خدمات ایرانی را صادرات کنند تا ۸۵ درصد میزان صادرات ماشین آلات و تجهیزات را از طریق سپرده گذاری در بانک های عامل سپرده گذاری ارزی می‌کنیم و هیچ محدودیتی برای خریدار و فروشنده در استان کرمان نداریم.
دعواهای سیاسی را به ساحت اقتصاد نکشانید
سیاست زدگی استان کرمان در برخی از مقاطع تاریخی مانع رشد و پیشرفت اقتصادی استان کرمان شده بود و همایش کرمان آیذکس ۲۰۲۴ بانی خیراتی در این حوزه شد که بر این اساس مقرر شد که تمامی مسئولان هم دل و هم افزا این دعواهای بی دلیل سیاسی را کنار بگذارند و کرمانی آباد بسازند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این زمینه گفت: فعالان سیاسی گاهی رقابت های بی ارزش و بی حاصلی را آغاز و نتیجه اقدامات را خنثی می‌کنند و از آنان خواهشمندیم این دعواها را به پهنه اقتصاد نکشانید.
محمدرضا باهنر افزود: ۲۰ سال پیش با سران جناح های سیاسی در کرمان قرار گذاشتیم که باوجود اختلافات، همگرا، هم افزا، همراه و همدل، کرمان را در راستای منافع کشور جلو ببریم و امروز نیز کرمان هرچه دارد از همدلی و همراهی دارد.
وی با بیان اینکه در مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کردیم که دوران نفت فروشی دولت‌ها برای توسعه تمام شده است اظهار کرد: ما چند ناترازی مهم از جمله در انرژی، بودجه عمومی دولت و بانک ها داریم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: باید متوجه شویم که دولت دیگر پولی برای سرمایه گذاری ندارد و نفت فروشی کفاف بیش از زندگی روزمره ما را نمی دهد و استفاده از ظرفیت های خاص اقتصادی کشور در برخی جاها بی نظیر است.
وی ادامه داد: استان کرمان نیز همانطور است زیرا این استان معادن، هوای چهارفصل و از همه مهمتر منابع انسانی قدرتمند، باهوش و خلاق دارد، بیایید از این منافع به نحو احسن استفاده کنیم و یکدیگر را تکذیب نکنیم بلکه در خیرات با یکدیگر رقابت کنیم.
باهنر افزود: اتاق بازرگانی در همایش کرمان آیدکس با همراهی نیروهای حاکمیتی پارلمان بخش خصوصی و مجلس همدل، همراه و همصدا کار را در این حوزه آغاز کرده و در این زمینه برگزاری همایش کرمان آیدکس یک الگو است.
وی تصریح کرد: ما در همین راستا انجمن توسعه کرمان را از ۲۰ سال گذشته راه اندازی کردیم و حتی دیگر استان ها از ما الگو گرفتند و بر این اساس می توان رقابت سیاسی کرد اما در اقتصاد هم دل و هم افزا بود.
پیشنهادات ملی و پایانی کرمان آیدکس ۲۰۲۴
آیین اختتامیه کرمان آیدکس ۲۰۲۴ با امضای میثاق نامه تمامی مسئولان دولتی و بخش خصوصی را متعهد و یکدل کرد تا یکصدا پیشرفت و توسعه دیار کریمان را رقم بزنند.
محمد قاسمی رییس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در آیین اختتامیه همایش کرمان آیدکس ۲۰۲۴ از سه پیشنهاد ملی این رویداد بزرگ پرده برداشت.
وی با اشاره به نخستین پیشنهاد در حوزه ارز گفت: تیم همایش کرمان آیدکس ۲۰۲۴ جلساتی که با بنگاه‌های بزرگ صادرکننده استان برگزار کرد و تمامی آنها یک درخواست مشخص داشتند و آن هم این است که به حداقل ۵۰ درصد از ارز حاصل از صادرات این بنگاه‌ها اجازه داده شود در طرح‌های نیمه‌تمام بدون دخالت بانک مرکزی در تعیین سقف قیمتی برای تکمیل زنجیره‌های ارزش سرمایه‌گذاری شود.
وی ادامه داد: همچنین به‌طور مشخص جلساتی که در حوزه بخش کشاورزی برگزار شد درخواست اکید فعالان بخش بخش کشاورزی و صنعت گردشگری این است که محصولات کشاورزی و محصولات صنایع‌دستی از پیمان‌سپاری ارزی معاف شوند به شرط این‌که آن ارزهای صادراتی را به آن طریقی که بانک مرکزی تعیین می‌کند بتوانند باز بدون دخالت در سقف قیمتی به صرافی‌ها و بانک‌های معتبر بفروشند.
رییس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران عنوان کرد: نکته دوم در خصوص مسائل مالیاتی است که این موضوع مورد درخواست شرکت‌های بزرگ و متوسط استان و البته کشور است که به‌صورت مشخص با استدلال‌های درستی در حوزه جلوگیری از خام‌فروشی بیان می‌شود.
وی تصریح کرد: متاسفانه گاهی نتیجه اشتباهی گرفته می‌شود و آن این است که مالیات‌هایی که از شرکت‌های بزرگ گرفته می‌شود به مصارف دولتی اختصاص پیدا می‌کند.
قاسمی گفت: درخواست مشخص همایش این بود که ۸۰ درصد سود این بنگاه‌ها در صورت سرمایه‌گذاری برای تکمیل زنجیره‌های ارزش در خود بنگاه‌ها باقی بماند.
وی تاکید کرد: پیشنهاد نهایی هم این بود که به‌طور مشخص در حوزه دیپلماسی اقتصادی روابط با هند و کشورهای حوزه خلیج‌فارس به‌صورت سریع در دستور کار دیپلماسی اقتصادی قرار گیرد و در کنار آن استفاده از تفاهم‌نامه راهبردی چین و ظرفیت‌های ایجاد شده ناشی از عضویت در پیمان بریکس و شانگ‌های مورد توجه باشد.
این مقام مسئول بیان کرد: نکته پایانی درخواست مشخص بخش خصوصی این بود که برای کاهش هزینه‌های مبادله به‌صورت سریع عضویت در معاهداتی مانند FATF و … بدون تعارف در دستور کار قرار گیرد.
وی در پایان تاکید کرد: ما امیدواریم که استان کرمان به‌عنوان یک استان میانی و جزو یکی از آن بندهایی که تفاهم شد مجموعه مطالعاتی برای تکمیل زنجیره‌های ارزش تعریف کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up